5 مورد مهم برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزلهتیر 9, 1403

مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله چگونه انجام می شود؟

روش‌های متعددی برای پیش بینی بلایای طبیعی وجود دارد، با این حال، زمان و شدت چنین حوادثی اغلب ناگهانی است. زلزله‌ها لرزش‌های شدید ناگهانی زمین هستند که اغلب باعث خرابی‌های عظیم در مناطقی می‌شوند که درگیر زلزله هستند. برای جلوگیری از چنین حوادثی باید ساختمان های مقاوم در برابر زلزله ساخته شود.

زلزله بلای طبیعی است که منجر به تجزیه خاک، آسیب شدید به ساختمان‌ها و بدتر از همه مرگ انسان‌ها می‌شود. مهندسان طرح‌ها و مصالح ساختمانی جدیدی را برای تجهیز بهتر سازه‌ها برای مقاومت در برابر زلزله در چند سال گذشته ایجاد کرده‌اند.

برای معماران، شرکت‌های ساختمانی و سایر ذینفعان درگیر در ساخت سازه‌ها مهم است که به جای استفاده از روش‌های سنتی در جهت ساختمان‌های پایدار تلاش کنند. لازم به ذکر است که روش‌های سنتی ساخت ساختمان‌ها اشتباه نیستند. اما برای آماده شدن جهت زلزله‌های احتمالی، مردم اکنون شروع به استفاده از تاکتیک‌های ساخت و ساز ضد زلزله کرده‌اند تا از بلایای پیش رو جلوگیری کنند.


روش های مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله

  1. فونداسیون مناسب

پیش بینی بلایای طبیعی دشوار و معمولاً غیرقابل پیش بینی است. آمادگی برای بلایای طبیعی ضروری است، به خصوص اگر در منطقه ای زندگی می‌کنید که قبلاً چنین حوادثی رخ داده است. ما نمی‌دانیم زمین لرزه‌ها، چه زمانی و با چه بزرگی ظاهر می‌شوند. گاهی اوقات زلزله‌ها کاملا بی ضرر هستند، اما گاهی اوقات آنها می‌توانند چندین ساختمان را به طور همزمان خراب کنند!

به عنوان اولین گام، گذاشتن یک فونداسیون مناسب فرایند مهمی است که لازم است انجام شود. یک زیرساخت قوی ساختمان را قادر می‌سازد تا در برابر بلایای طبیعی مقاومت کند. اگر فونداسیون ضعیف باشد، ساختمان با کوچک‌ترین بلای طبیعی فرو می‌ریزد.

  • ایزولاسیون پایه

جداسازی پایه به عنوان جداسازی پایه لرزه‌ای نیز شناخته می‌شود. ایزولاسیون پایه روشی رایج برای محافظت از سازه در برابر اثرات زلزله است. این تاکتیک برای جداسازی نیروهای وارده به ساختمان از طرف زمین استفاده می‌شود. این روش ترکیبی از عناصر فیزیکی است که باید به طور قابل توجهی ساختمان را از پایه آن که روی زمین قرار دارد جدا کرده و در نتیجه پایداری یک سازه را تضمین کند.

برای اجرای این امر، ساختمان بر روی لنت‌ها ساخته می‌شود تا در زمان وقوع بلایای طبیعی، لنت‌ها به جای کل سازه حرکت کنند. به این ترتیب پی ساختمان‌ به جای کل ساختمان همراه با زلزله حرکت می‌کند.

  • مصالح مقاوم در برابر زلزله

مصالح ساختمانی برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله بسیار مهم است. انتخاب مصالح ساختمانی مناسب به طور طبیعی نتایج بهتری به همراه خواهد داشت. همچنین توجه به این نکته مهم است که باید از مصالحی استفاده شود که مقاومت آنها در برابر بلایای طبیعی بالا باشد همانند بلوک سیمانی سنگین. بدون شک در هنگام زلزله، ساختمان‌های بتنی یکی از مقاوم ترین و بادوام‌ترین سازه‌ها هستند.

عناصر کلیدی مهم سازه‌های ضد زلزله (مانند ستون ها) عموماً از فولاد و بتن ساخته می‌شوند. شواهد نشان می‌دهد که فولاد و چوب بهترین مصالح ساختمانی مقاوم در برابر زلزله هستند. مصالح ساختمانی متعددی برای افزایش مقاومت سازه‌ها در برابر زلزله ایجاد شده است. فولاد ، بتن سنگین، تیرک‌ها و اتصالات بتنی از جمله موادی هستند که می‌توانید برای سازه مقاوم در برابر زلزله در نظر بگیرید.

  • وزن ساختمان

ناگفته نماند که هر چه وزن ساختمان بیشتر باشد، استحکام بیشتری خواهد داشت. به طور کلی، اگر چیزی بسیار سنگین باشد، حرکت دادن آن دشوارتر خواهد بود. قرار دادن وزن بیشتر بر روی سازه باعث می‌شود پایه محکم‌تری ایجاد شود. برای اینکه پایه محکم باشد، ساختمان باید دارای پارتیشن‌های اضافی باشد تا سنگین باشد. برای مستحکم شدن سازه، باید وزن اضافی در طبقات پایینی قرار داد.

  • استخدام افراد متخصص

بدون شک متخصصان می‌توانند کار بهتری در ساخت سازه‌های ضد زلزله انجام دهند. طراحی ساختمان خود را به متخصصان بسپارید! زیرا آنها سال‌ها تحقیق بر روی سازه‌های مقاوم در برابر زلزله انجام داده‌اند، بنابراین دانش آن مهندسان یا معماران می‌تواند استحکام سازه را تغییر دهد.


ویژگی مشترک ساختمان های مقاوم در برابر زلزله

ویژگی‌های مهم ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله شامل موارد زیر می‌شود:

  1. سیستم تقویت‌کننده: استفاده از مصالح تقویت‌کننده مانند تیرهای فولادی، اتصالات مهاربندی و سیستم‌های جذب انرژی برای تقویت ساختمان در برابر نیروهای زلزله.
  2. دیوارها و ستون‌های تقویت‌شده: استفاده از دیوارها و ستون‌های تقویت‌شده با اندازه‌گیری و جنس مناسب برای مقاومت بیشتر در برابر زلزله.
  3. سیستم پایه‌های لرزه‌ای: استفاده از سیستم‌های پایه‌ لرزه‌ای مانند پایه‌های لرزه‌ای مهاربندی شده برای حفاظت از ساختمان در زمان زلزله.
  4. تعادل و ترازبندی مناسب: طراحی ساختمان به‌طوری که تعادل و ترازبندی مناسب در هنگام زلزله حفظ شود.
  5. بخش‌های جدا سازه‌ها: استفاده از سیستم‌های جداشدگی مانند سازه‌های جداکننده برای محافظت از ساختمان در برابر نیروهای زلزله.
  6. استفاده از مصالح مناسب: استفاده از مصالح ساختمانی مقاوم در برابر زلزله مانند بتن سنگین، فولاد و چوب مقاوم به‌جای مصالح ضعیف.

این ویژگی‌ها باعث افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله و کاهش خسارات ناشی از آن می‌شوند.


چگونه ساختمان را در برابر زلزله مقاوم کنیم؟

  1. شوک زلزله را تضعیف کنید.

برای تضعیف شوک زلزله، می‌توان از سیستم‌های تقویت‌کننده مانند تیرهای فولادی، اتصالات مهاربندی و سیستم‌های جذب انرژی استفاده کرد. این سیستم‌ها ساختمان را در برابر نیروهای زلزله تقویت کرده و شوک زلزله را تضعیف می‌کنند.

  • دیوار برشی طراحی و اجرا کنید.

دیوار برشی یک استراتژی موثر برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله است. با طراحی و اجرای دیوارهای برشی که نیروهای زلزله را به خوبی به جهت عمودی انتقال می‌دهد، می‌توان از تخریب ساختمان جلوگیری و خسارات ناشی از زلزله را کاهش داد.

  • در طبقه همکف ستون اجرا نکنید.

ایجاد ستون‌ها در همکف می‌تواند مقاومت ساختمان را در برابر زلزله کاهش دهد. این روش باعث ضعف در اتصالات بین ستون‌ها و کف‌ بشود وباعث تأثیرات مخرب در هنگام زلزله شود.

  • اتصال بین اجزا ساختمان را محکم کنید.

اتصالات محکم بین اجزا ساختمانی مانند ستون‌ها، دیوارها، کف‌ و پشتیبان‌ها باعث افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله می‌شود. اطمینان از اتصالات محکم و مناسب با استفاده از مصالح و تکنیک‌های مناسب برای ایجاد سازه مقاوم به زلزله، از اهمیت بالایی برخوردار است.